Reiseblogg fra Travellerspoint

februar 2009

Salsa

og San Juan Del Sur

sunny 30 °C

På onsdag kveld var det konsert på baren jeg aldri husker navnet på. Det var med ei lokal dame som har oversatt Alf Prøysen sanger til spansk, det var også en konsert med et band som spilte coverlåter. Var veldig gøy! Nina og Henrik var helt med, og danset på bordet:) Vi spiste middag der også å måtte vente en evighet på maten, noen hadde vist ventet i over to timer!

På torsdag begynte vi på salsakurs. Vi skal gå på kurs 3 timer hver uke. Jeg syntes det var kjempegøy! Instruktøren gikk igjennom veldig mye, veldig fort mens vi var der, så det gjelder å følge med. I gruppa vår er det bare en gutt, så jentene må danse sammen. Det er litt dumt fordi man da sløser bort mye tid på å danse guttetrinnene. Etter kurset dro vi på fest og etterpå på salsakveld på en bar i byen. Jeg danset litt, men ble kjempetrett etterhvert så dro hjem i halv ett tiden. Skulle opp kl seks på fredag, så var jo greit å få seg littegrann søvn.

På fredag klarte jeg å sovne under forelesningen. Ikke fordi det var kjedelig egentlig, men fordi jeg var så trett at det gjorde vondt å holde øynene åpne! Sov bare en bitteliten stund da... Etter skolen dro vi til casa iguana for å spise lunch. Derfra gikk bussen på vei til San Juan der en del av oss skulle på helgetur. Det er en kystby nær grensen til Costa Rica. Ca. 5 timer å kjøre fra Leon. Kjørte forbi vulkaner, og utrolig flott natur. Da vi hadde kommet halvveis stoppet Rigo bussen for å kjøpe et beltedyr. Beltedyret var bundet fast og skulle selges som mat, men Rigo slapp det ut i naturen:) Det gikk veldig greit å ta bussen så langt fordi det var ordentlige veier uten homper. Det var en hyggelig opplevelse etter alle de hompete bussturene på vei til og fra skolen på stranda.

Jeg delte rom med Kine og Wenche. Vi hadde det utrolig morsomt sammen. Tror jeg må fortelle litt om Wenche: Hun blir snart 50 år og er dermed den eldste av elevene her. Hun er uten tvil den festligste personen jeg noen sinne har truffet! Da jeg møtte henne første dag i Leon og spurte henne hva hun hadde drevet med før hun kom hit svarte hun: "ikke mye". Men det viste seg etterhvert at hun har 3 barn og 1 fosterbarn, har vært sammen med mannen sin siden hun var 17 år, hun har reist jorden rundt, vært lærer i 25 år, og best av alt; hun har de utroligste historier å fortelle! Vi hadde bestilt et utrolig billig rom i et falleferdig hostel. Vi gikk å spiste pizza og gikk etterpå til et utested som heter Iguana, hvor alle de norske var samlet. Det var kaldere i San Juan enn i Leon, og om natta blåste det noe så helt vilt. Våknet sikkert ti ganger natt til lørdag og var sikker på at hele hostellet skulle blåse over ende. Vi bodde i andre etasje og hele rommet ristet og svaiet. Så for meg at vi skulle havne i første etasje. Det ulte og bråket også noe veldig, det var helt merkelig!

På lørdag morgen dro vi til et hotell som sies å være det fineste og dyreste i Nicaragua. Vi gikk opp veldig, veldig mange trapper og kom til paradis. Der var det flere bassenger med utsikt over hele byen og havnen. Det var flotte planter der, og alt var rett og slett nydelig! Der spiste vi frokost for 9 dollar, det er dyrt til å være Nicaragua, men da fikk vi fruktsalat, muffins, kaffe, juice og rundstykker med laks og posjerte egg, mmm;) Prisene i San Juan lå på ca. det dobbelte av Leon fordi det er en turistby. Krelte av amerikanere der. Senere på lørdagen tok vi taxi en halvtime til en kjempeflott strand. Det var nesten bare oss der. Taxisjåføren ventet i 4 timer mens vi badet, solte oss og så på solnedgangen. Vi lagde oss en sang om soloppgang og solnedgang for å huske hva det heter på spansk, den sangen har surret i hodet mitt i hele dag:) Kl. 18.00 kjørte taxien oss hjem. For denne 5 timer lange utflukten betalte vi 400 cordobas, altså 150 kr!!! På kvelden dro vi på restaurant å spiste en biff som var så god at den var verdt turen alene! Etter maten dro vi til Iguana. Vi hadde ingen veske med, så vi oppbevarte penger i bhen, funka veldig godt det;) Iguana hadde veldig gode mojito og strawberry daqueri, nam! Da jeg satt utenfor Iguana i en halvtimes tid for å få litt luft, ble jeg tilbudt hasj og kokain sikkert fem ganger. Jeg dro hjem i halv fem tiden og la meg, stod opp igjen kl. halv 9. Bussen gikk kl. 13.00 og det ble en ganske lang tur, fordi batteriet på ipoden var flatt, og jeg hadde ikke hatt mulighet til å lade fordi strømmen var borte fra hele byen.

Nå har jeg bare sovet ca. 4 timer hver natt siden onsdag (d er jo selvfølgelig veldig dumt, og i stor grad min egen skyld). Ergo er jeg nå helt vanvittig trøtt! Fra og med i morgen skal jeg bli mye flinkere til å få nok søvn. God plan!

Skrevet av Linn Tone 19:17 Kommentarer (0)

Velkomstfest

og vulkantur

sunny 31 °C

På fredag hadde vi fagdag om Nicaraguas historie. Det var på et kjempefint hotell, som hadde en flott palmehage i midten. Der lærte vi at 50% av Nicaraguas befolkning er fattige. Fattigdom er her når en person har en dollar eller mindre å leve for hver dag.

På kvelden var det velkomstfest på casa iguana. De hadde pyntet og vi fikk velkomstdrikk og middag. Etterhvert kom det et lokalt band og spilte for oss. Jeg kjøpte meg en flaske rom, men det likte jeg ikke så jeg delte ut til alle de andre:) Var veldig koselig kveld! I tolv tiden dro vi til et utested som heter oxygen. Der drakk jeg en mojito uten blader, som smakte som om jeg drakk sirup. Alt er skikkelig søtt her i landet! Da vi skulle hjem hadde jeg så vondt i beina etter skoa, så jeg gikk barbeint. Funka bra det:) Frem til kl fire hadde vi nachspiel her på casa santiago. Henrik spilte gitar;)

Våkna tidlig på lørdag, så dro på handletur med Mari og Kine. Prøvde å få kjøpt en bikini til, men det er umulig å finne. Folk her bruker ikke bikini fordi det menes å være uanstendig bekledning;) Fant mye annet fint da. Vi dro til supermarkedet for å handle bursdagskake til romveninna mi, Suzy, men da dukket selvsagt bursdagsbarnet opp! Derfor måtte vi gjemme oss mens Linn Charlotte prøvde å få Suzy unna, det tok en del tid. Det var mange interessante kaker å velge mellom på supermarkedets bakeri. Bakeren ble veldig oppgitt da vi ikke klarte å bestemme oss. De hadde en grønn med bilde av en hund, og en blå med regnbuen på. Endte til slutt opp med en hvit kake med rosa roser og hjerte. Ordentlig morsom! På kvelden skulle vi til et hotell i nærheten som har et veldig fint uteområdet med basseng. Illario var så grei at han kjørte oss i pickupen sin. Der fikk han plass til 7 personer inni, og 9 på lasteplanet. Enkelt og greit:) Da vi kom hjem sang vi bursdagssangen og Suzy fikk kake. Det ble en hyggelig bursdag:)

På søndag morgen kl. 7.30 var det klart for vulkantur. Bussen kom en times tid for sent, men det er slik ting fungerer her nede. Jeg synes det er deilig å slippe å stresse! Det tok under en time å klatre opp på vulkanen. Der røk det og var varmt i bakken. Det er en aktiv vulkan som hadde utbrudd for 150 år siden. Da vi skulle ned løp vi langs siden av vulkanen. Den bestod av små, svarte steiner, som man sank ned i med beina for hvert skritt. Det var ekstremt bratt, så man fikk ordentlig god fart nedover. For de raskeste var nedoverturen unnagjort på ett minutt! Det var en ny opplevelse, og skikkelig gøy! På veien hjem stoppet vi på et sted hvor de hadde slanger, iguaner og mandariner.

I dag hadde vi forelesning i byen med Sonja. Vi lærte om fortellerteknikk og om hvordan man kan bruke fortelling i andrespråksopplæring. Sonja fortalte mange historier ved hjelp av dukker, det var kjempegøy å se på, og tre timer for avgårde! Etter forelesning dro vi til studiesenteret på stranda og spiste lunch. Vi ble der til kl. fem og badet og solte oss. Prøvde å få lest litt pensum men det er ikke så lett når det skjer så mye rundt deg hele tiden. Dagene går veldig fort. Sånn som i dag når vi var på stranda til kl. fem, var vi ikke hjemme igjenn før kl. seks. Vi satt å snakket litt, før vi skiftet og gikk for å spiste middag. Så kom vi hjem, satt å snakket litt, og så er dagen over! En middag koster ca. 100 cordobas og et glass vin koster 35 cordobas. Når den summen kan deles på 3 er det ikke rart vi går mye ut - det er kjempebillig!

Skrevet av Linn Tone 20:55 Kommentarer (0)

skole

og shopping

sunny 30 °C

Nå har jeg akkurat tatt meg en kalddusj, og er klar for å sove. Er glad for at vi har bad på rommet her, det har de ikke på de andre studenthusene. I går tok vi en tur i byen for å bli bedre kjent. Vi lette etter markedene og spurte de lokale. Da vi spurte en dame i en godteribod om hvor fruktmarkedet var, dro hun frem et par appelsiner og bananer og mente at vi kunne klare oss med det. Men etter en stund fant vi markedet som bugnet av frukt og grønnsaker. Noen av bananene de selger er kull svarte, og frister ikke noe serlig. De selger også bananer som ikke skal spises som frukt, men kokes og brukes som potet. De selger også veldig mye som jeg ikke aner hva er. Jeg får nok prøve det ut etterhvert. Blant bodene satt barn med leksene sine, og noen steder var det senger hvor babyene til selgerne lå og sov. Det er vanskelig å orientere seg i byen siden alle husene er nesten like, men i sentrum ligger det en stor katedral som gjør det lettere å navigere seg. De har masse små butikker her som faktisk selger fine klær. Jeg kjøpte meg et par sandaler for 60 cordobas. Summen deles på 3 for å få beløpet i norske kroner. Det er veldig billig her:)

I dag hadde vi 4 timer forelesning på skolen i byen. Foreleseren, Sonja Kibsgaard, pleier å begynne timene med å synge for oss, i dag var det en vietnamesisk sang, som handlet om en forelsket edderkopp. Kl. 11 tok vi bussen til studiesenteret på stranden hvor vi fikk fisk til lunch. Det så ut som om den var tatt rett opp av havet og stekt som den var. Men var veldig godt. Her nede serveres ris til absolutt alt; frokost, lunch og til middag kommer den gjerne sammen med poteter, pommes frites eller bønner. Vi hadde to timer seminar hvor vi hadde guppearbeid og diskusjon om pedagogens utfordringer i møtet med andre kulturer. Det var lærerikt og innteresant. Etter skoletid badet jeg i det varme havet:) Før bussen kom rakk vi også å ligge på plenen og sole oss mens vi leste pensumlitteratur.

I kveld dro vi på salsaklubb. Her i Nicaragua er det slik at når vi går forbi gutter eller menn plystrer eller roper de alltid etter oss. Dette skjer gjerne også når de kjører forbi oss på gata. Noen ganer roper de "hviting" etter oss. Dette er et kompeliment fordi det anses som bra å være hvit. Var veldig gøy på salsaklubben, men jeg danset ikke. Jeg har planer om å begynne på salsakurs snart, og gleder meg til det! Jeg regner med at Øystein også lærer seg dette mens jeg er borte slik at vi kan danse sammen når jeg kommer hjem! Hehe:) Jeg gikk hjem i ti tiden sammen med noen andre, fordi jeg var så trøtt. Jeg er mye trøttere her enn hva jeg er hjemme, i går la jeg meg halv ti! Da jeg kom hjem kom jeg på at jeg hadde glemt å få nøkkelen til rommet av Suzy som fortsatt var på salsaklubben (hun kan nemlig danse). Ingen hadde ekstranøkkel, men heldigvis satt de andre ute å holt meg med selskap en stund:) Valpen Lolo kom bort å begynte å bite på oss fordi den klør så fælt i tennene sine. Jeg gikk å la meg i hengekøya til Suzy kom hjem, heldigvis gikk det ikke lang tid.

Skrevet av Linn Tone 21:43 Kommentarer (0)

Første skoledag

og bursdagsfeiring

sunny 30 °C

Mille hadde bursdag på mandag. Romveninndene hennes hadde kjøpt kake, en sånn en med masse fargerik glasur som man ser på amerikanske filmer. Hun blåste ut fire lys mens vi sang bursdagssangen. Etterpå gikk vi til en fancy restaurant på et hotel. Kelneren fikk litt panikk da vi kom fordi vi var så mange, men etter en stund hadde han ordnet et fint langbord til oss. det var ingen andre gjester der enn oss, og tre stykker var på jobb. Likevel var det bare den ene kelneren som gjorde alt. Han løp inn og ut med mat og drikke (han klarte faktisk å servere alle nesten samtidig), og på slutten fikk vi alle hver vår regning. Mens vi spiste kom det et band og rigget opp, øvet litt, og deretter spilte de "yester day" fem ganger, med høytalerne på full guffe. Så forsvant de (heldigvis). Da vi gikk hjem var det en av oss som tråkket ned i et hull i fortauet like utenfor huset vårt. Jeg så bare hvordan det stod opp en fontene rundt henne,før vannet begynte å fosse ut på gaten. Alle mennene som jobber her kom løpende ut for å ordne opp mens vi stod rundt å lo oss skakke. Det var kjempemorsomt:) Men stakkars hun som falt nedi, hun slo seg. Det varte å rakk før mennene fikk stanset flommen, så den kvelden fantes det ikke vann i huset. Jeg pusset tennene med vann fra flaske - men det var verdt det for den opplevelsen:)

I går var det første ordentlige skoledag.Vi hadde de første to timene på en skole i byen, der var det til og med air condition. Så kom bussen å kjørte oss ut til stranda hvor vi hadde lunch og møte. På tirsdagsmøtene er det slik at det hver gang blir delt ut en kokosnøtt til noen som har gjort noe bra eller dårlig den siste uka. denne gangen var det jeg og to andre som fikk den, fordi vi hadde vært så tolmodige da vi mistet bagasjen vår:) Etterpå hadde vi seminartime i andre etasje på studiesenteret. Alle vinduene var åpne så det blåste godt inn slik at det ikke ble så varmt. Utsikten fra klasserommet er palmer, havet og stranden. På seminaret hadde vi navneleker og diskusjon, vi fikk også hver vår oppgave som vi skal presentere for de andre i morgen.

Etter skolen tilbragte vi to timer på stranda. Jeg hadde ikke badetøy med meg, så skulle egentlig bare vasse, men da det kom en stor bølge ble jeg så våt at jeg like godt hoppet uti med klærne på. Siden det var så store bølger turte jeg ikke å gå så langt ut, men Jørgen overbeviste meg om at det var helt trygt, å veldig gøy å gå lengerut i vannet. Jeg mannet meg opp, og det første som skjedde var at det kom en diger bølge som dro meg under vann, og slepte meg langs bunnen inn til land. Som kjent skal man sltid klatre opp på hesten igjen etter å ha falt av, så jeg gikk ut igjen. Jeg lærte hvordan jeg noen ganger skal flyte over bølgen og andre ganger hoppe igjennom. Det var ganske gøy:) Men det endte jo opp med at det kom en ny stor bølge som dro meg under vann, det er ganske skummelt! Men, men, det er jo gøy i vannkanten også!

På kvelden i går gikk vi ut å spiste biff, veldig god, og veldig billig. Jeg er den eneste her som ikke liker øl, men jeg koste meg med en zena. Etterpå gikk vi til et hostel som heter bigfoot. Der får alle studenter en gratis mojito og cappuchino. Da vi gikk hjem kom det to små tiggere etter oss. Først tok de tak i armene våre og spurte etter penger, da de ikke fikk omfavnet de oss og sa "porfavor" - vær så snill. De hadde fillete klær og luktet søppel, syntes veldig synd på dem! Vi har blitt oppfordret til å ikke gi penger til små tiggere fordi det er foreldrene som sender dem ut,og hvis foreldrene ser at dette lønner seg, lar de være å sende barna på skolen, og lar dem heller være ute hele dagen for å tigge. Dette er selvfølgelig ikke representativt for Nicaraguanske foreldre, det er bare de aller fattigste.

Skrevet av Linn Tone 06:10 Kommentarer (0)

Reisen

og de første dagene i Leòn

sunny 30 °C

Jeg startet turen kl. 16.00 på fredag. Det var veldig trist å si ha det til Øystein, men 3 måneder går fort:) Jeg tok tog til Oslo og videre til gardermoen. Jeg er så heldig at jeg har ei kusine som kom på toget i Oslo, ble med meg til gardermoen og satt der hele natta for å holde meg med selskap, tusen takk Christina! Jeg møtte Karianne og Jørgen som også skulle til Nicaraguak, og vi hadde det veldig morsomt på vei til London, siden vi fikk sitte sammen. Når vi skulle videre til Miami var Jørgen så heldig at han fikk sitte på buisniss class fordi det var ledig der, så han fikk lenestor og fem retters middag. I Miami ble det skikkelig stress, vi hadde bare halvannen time på oss men måtte hente bagasjen og sjekke den inn på nytt, og gikk igjennom mange sikkerhetskontroller. Vi rakk flyet i siste liten. Men det gjorde ikke ryggsekken min. Typisk meg, heldigvis fikk jeg kofferten så jeg hadde klær. I dag fikk jeg igjen rygsekken også heldigvis!

På bussen fra Managua til Leòn sa en av sjefene her at jeg skulle få bo på rom med en som het Tobias,fordi jeg hadde skrevet til kulturstudier og bedt om det. Det hadde jeg jo ikke, så jeg sa at jeg ikke trodde kjæresten min ville sette så stor pris på det:) Da vi kom til studenthuset hvor jeg skulle bo stod jeg ikke på listene her, typisk. Men jeg fikk bo på rom med ei som heter Suzy. På søndag fant jeg ut at jeg var blitt forvekslet med ei annen som heter Linn, jeg skulle egentlig bo et annet sted, men siden jeg liker meg så godt her fikk jeg bli boende. Vi har det kjempefint her, med hengekøye og gyngestoler. i midten har vi en fin hage, og vi har takterasse. Det bor også en kjempesøt liten valp her som heter Lolo. bor veldig mange kjekke folk her!

Vannet i dusjen her er ikke oppvarmet, så det er en frisk opplevelse. Det var kallere enn jeg hadde trodd når jeg skulle dusje i går, så jeg gjorde meg ferdis så fort jeg kunne. Vi har i allefall vann:) Vi kan ikke kaste papir i doen her, det må legges i en søppelbøtte, det er litt vanskelig å huske på.

Om morgenen blir vi vekket i 5 tiden av personalet som lager frokost, av kirkeklokker og av en overivrig hane. Den begynner gjerne å gale i 3 tiden om natta. Det er også ganske varmt på rommet, vi har vifte, men den bråker en del. Første dagen stod jeg opp halv seks. i 7 tiden dro vi til butikken fo å handle. vi gikk rundt i byen ganske lenge å lette etter den. det er så vanskelig å orientere seg her, alle husene er nemlig like, lave, pastellfargede hus. men det går nok bedre etter hvert. vi gikk på en kjempefin restaurant på kvellen, de hadde veldig god mat og det kostet bare 50 kr for middag og 10 kr for et glass vin.

I dag var første skoledag. Vi tok bussen ut til studiesenteret på stranden. det tok litt over en halvtime på en ekstremt hompete vei. studiesenteret ligger rett på stranden, det er en kjempefin hage med hengekøyer der. det er masse palmer og lang sandstrann. Jeg vasset ut til knærne, mens mange andre kastet seg rett ut i de kjempestore bølgene - hvilket mot! Etterpå spilte vi sandvolleyball - gjett hvem som var dårligst?? ;) men var kjempegøy.

Skrevet av Linn Tone 14:54 Kommentarer (0)

(Innlegg 1 - 5 av 5) Side [1]