Reiseblogg fra Travellerspoint

skole

og shopping

sunny 30 °C

Nå har jeg akkurat tatt meg en kalddusj, og er klar for å sove. Er glad for at vi har bad på rommet her, det har de ikke på de andre studenthusene. I går tok vi en tur i byen for å bli bedre kjent. Vi lette etter markedene og spurte de lokale. Da vi spurte en dame i en godteribod om hvor fruktmarkedet var, dro hun frem et par appelsiner og bananer og mente at vi kunne klare oss med det. Men etter en stund fant vi markedet som bugnet av frukt og grønnsaker. Noen av bananene de selger er kull svarte, og frister ikke noe serlig. De selger også bananer som ikke skal spises som frukt, men kokes og brukes som potet. De selger også veldig mye som jeg ikke aner hva er. Jeg får nok prøve det ut etterhvert. Blant bodene satt barn med leksene sine, og noen steder var det senger hvor babyene til selgerne lå og sov. Det er vanskelig å orientere seg i byen siden alle husene er nesten like, men i sentrum ligger det en stor katedral som gjør det lettere å navigere seg. De har masse små butikker her som faktisk selger fine klær. Jeg kjøpte meg et par sandaler for 60 cordobas. Summen deles på 3 for å få beløpet i norske kroner. Det er veldig billig her:)

I dag hadde vi 4 timer forelesning på skolen i byen. Foreleseren, Sonja Kibsgaard, pleier å begynne timene med å synge for oss, i dag var det en vietnamesisk sang, som handlet om en forelsket edderkopp. Kl. 11 tok vi bussen til studiesenteret på stranden hvor vi fikk fisk til lunch. Det så ut som om den var tatt rett opp av havet og stekt som den var. Men var veldig godt. Her nede serveres ris til absolutt alt; frokost, lunch og til middag kommer den gjerne sammen med poteter, pommes frites eller bønner. Vi hadde to timer seminar hvor vi hadde guppearbeid og diskusjon om pedagogens utfordringer i møtet med andre kulturer. Det var lærerikt og innteresant. Etter skoletid badet jeg i det varme havet:) Før bussen kom rakk vi også å ligge på plenen og sole oss mens vi leste pensumlitteratur.

I kveld dro vi på salsaklubb. Her i Nicaragua er det slik at når vi går forbi gutter eller menn plystrer eller roper de alltid etter oss. Dette skjer gjerne også når de kjører forbi oss på gata. Noen ganer roper de "hviting" etter oss. Dette er et kompeliment fordi det anses som bra å være hvit. Var veldig gøy på salsaklubben, men jeg danset ikke. Jeg har planer om å begynne på salsakurs snart, og gleder meg til det! Jeg regner med at Øystein også lærer seg dette mens jeg er borte slik at vi kan danse sammen når jeg kommer hjem! Hehe:) Jeg gikk hjem i ti tiden sammen med noen andre, fordi jeg var så trøtt. Jeg er mye trøttere her enn hva jeg er hjemme, i går la jeg meg halv ti! Da jeg kom hjem kom jeg på at jeg hadde glemt å få nøkkelen til rommet av Suzy som fortsatt var på salsaklubben (hun kan nemlig danse). Ingen hadde ekstranøkkel, men heldigvis satt de andre ute å holt meg med selskap en stund:) Valpen Lolo kom bort å begynte å bite på oss fordi den klør så fælt i tennene sine. Jeg gikk å la meg i hengekøya til Suzy kom hjem, heldigvis gikk det ikke lang tid.

Skrevet av Linn Tone 21:43 Kommentarer (0)

Første skoledag

og bursdagsfeiring

sunny 30 °C

Mille hadde bursdag på mandag. Romveninndene hennes hadde kjøpt kake, en sånn en med masse fargerik glasur som man ser på amerikanske filmer. Hun blåste ut fire lys mens vi sang bursdagssangen. Etterpå gikk vi til en fancy restaurant på et hotel. Kelneren fikk litt panikk da vi kom fordi vi var så mange, men etter en stund hadde han ordnet et fint langbord til oss. det var ingen andre gjester der enn oss, og tre stykker var på jobb. Likevel var det bare den ene kelneren som gjorde alt. Han løp inn og ut med mat og drikke (han klarte faktisk å servere alle nesten samtidig), og på slutten fikk vi alle hver vår regning. Mens vi spiste kom det et band og rigget opp, øvet litt, og deretter spilte de "yester day" fem ganger, med høytalerne på full guffe. Så forsvant de (heldigvis). Da vi gikk hjem var det en av oss som tråkket ned i et hull i fortauet like utenfor huset vårt. Jeg så bare hvordan det stod opp en fontene rundt henne,før vannet begynte å fosse ut på gaten. Alle mennene som jobber her kom løpende ut for å ordne opp mens vi stod rundt å lo oss skakke. Det var kjempemorsomt:) Men stakkars hun som falt nedi, hun slo seg. Det varte å rakk før mennene fikk stanset flommen, så den kvelden fantes det ikke vann i huset. Jeg pusset tennene med vann fra flaske - men det var verdt det for den opplevelsen:)

I går var det første ordentlige skoledag.Vi hadde de første to timene på en skole i byen, der var det til og med air condition. Så kom bussen å kjørte oss ut til stranda hvor vi hadde lunch og møte. På tirsdagsmøtene er det slik at det hver gang blir delt ut en kokosnøtt til noen som har gjort noe bra eller dårlig den siste uka. denne gangen var det jeg og to andre som fikk den, fordi vi hadde vært så tolmodige da vi mistet bagasjen vår:) Etterpå hadde vi seminartime i andre etasje på studiesenteret. Alle vinduene var åpne så det blåste godt inn slik at det ikke ble så varmt. Utsikten fra klasserommet er palmer, havet og stranden. På seminaret hadde vi navneleker og diskusjon, vi fikk også hver vår oppgave som vi skal presentere for de andre i morgen.

Etter skolen tilbragte vi to timer på stranda. Jeg hadde ikke badetøy med meg, så skulle egentlig bare vasse, men da det kom en stor bølge ble jeg så våt at jeg like godt hoppet uti med klærne på. Siden det var så store bølger turte jeg ikke å gå så langt ut, men Jørgen overbeviste meg om at det var helt trygt, å veldig gøy å gå lengerut i vannet. Jeg mannet meg opp, og det første som skjedde var at det kom en diger bølge som dro meg under vann, og slepte meg langs bunnen inn til land. Som kjent skal man sltid klatre opp på hesten igjen etter å ha falt av, så jeg gikk ut igjen. Jeg lærte hvordan jeg noen ganger skal flyte over bølgen og andre ganger hoppe igjennom. Det var ganske gøy:) Men det endte jo opp med at det kom en ny stor bølge som dro meg under vann, det er ganske skummelt! Men, men, det er jo gøy i vannkanten også!

På kvelden i går gikk vi ut å spiste biff, veldig god, og veldig billig. Jeg er den eneste her som ikke liker øl, men jeg koste meg med en zena. Etterpå gikk vi til et hostel som heter bigfoot. Der får alle studenter en gratis mojito og cappuchino. Da vi gikk hjem kom det to små tiggere etter oss. Først tok de tak i armene våre og spurte etter penger, da de ikke fikk omfavnet de oss og sa "porfavor" - vær så snill. De hadde fillete klær og luktet søppel, syntes veldig synd på dem! Vi har blitt oppfordret til å ikke gi penger til små tiggere fordi det er foreldrene som sender dem ut,og hvis foreldrene ser at dette lønner seg, lar de være å sende barna på skolen, og lar dem heller være ute hele dagen for å tigge. Dette er selvfølgelig ikke representativt for Nicaraguanske foreldre, det er bare de aller fattigste.

Skrevet av Linn Tone 06:10 Kommentarer (0)

Reisen

og de første dagene i Leòn

sunny 30 °C

Jeg startet turen kl. 16.00 på fredag. Det var veldig trist å si ha det til Øystein, men 3 måneder går fort:) Jeg tok tog til Oslo og videre til gardermoen. Jeg er så heldig at jeg har ei kusine som kom på toget i Oslo, ble med meg til gardermoen og satt der hele natta for å holde meg med selskap, tusen takk Christina! Jeg møtte Karianne og Jørgen som også skulle til Nicaraguak, og vi hadde det veldig morsomt på vei til London, siden vi fikk sitte sammen. Når vi skulle videre til Miami var Jørgen så heldig at han fikk sitte på buisniss class fordi det var ledig der, så han fikk lenestor og fem retters middag. I Miami ble det skikkelig stress, vi hadde bare halvannen time på oss men måtte hente bagasjen og sjekke den inn på nytt, og gikk igjennom mange sikkerhetskontroller. Vi rakk flyet i siste liten. Men det gjorde ikke ryggsekken min. Typisk meg, heldigvis fikk jeg kofferten så jeg hadde klær. I dag fikk jeg igjen rygsekken også heldigvis!

På bussen fra Managua til Leòn sa en av sjefene her at jeg skulle få bo på rom med en som het Tobias,fordi jeg hadde skrevet til kulturstudier og bedt om det. Det hadde jeg jo ikke, så jeg sa at jeg ikke trodde kjæresten min ville sette så stor pris på det:) Da vi kom til studenthuset hvor jeg skulle bo stod jeg ikke på listene her, typisk. Men jeg fikk bo på rom med ei som heter Suzy. På søndag fant jeg ut at jeg var blitt forvekslet med ei annen som heter Linn, jeg skulle egentlig bo et annet sted, men siden jeg liker meg så godt her fikk jeg bli boende. Vi har det kjempefint her, med hengekøye og gyngestoler. i midten har vi en fin hage, og vi har takterasse. Det bor også en kjempesøt liten valp her som heter Lolo. bor veldig mange kjekke folk her!

Vannet i dusjen her er ikke oppvarmet, så det er en frisk opplevelse. Det var kallere enn jeg hadde trodd når jeg skulle dusje i går, så jeg gjorde meg ferdis så fort jeg kunne. Vi har i allefall vann:) Vi kan ikke kaste papir i doen her, det må legges i en søppelbøtte, det er litt vanskelig å huske på.

Om morgenen blir vi vekket i 5 tiden av personalet som lager frokost, av kirkeklokker og av en overivrig hane. Den begynner gjerne å gale i 3 tiden om natta. Det er også ganske varmt på rommet, vi har vifte, men den bråker en del. Første dagen stod jeg opp halv seks. i 7 tiden dro vi til butikken fo å handle. vi gikk rundt i byen ganske lenge å lette etter den. det er så vanskelig å orientere seg her, alle husene er nemlig like, lave, pastellfargede hus. men det går nok bedre etter hvert. vi gikk på en kjempefin restaurant på kvellen, de hadde veldig god mat og det kostet bare 50 kr for middag og 10 kr for et glass vin.

I dag var første skoledag. Vi tok bussen ut til studiesenteret på stranden. det tok litt over en halvtime på en ekstremt hompete vei. studiesenteret ligger rett på stranden, det er en kjempefin hage med hengekøyer der. det er masse palmer og lang sandstrann. Jeg vasset ut til knærne, mens mange andre kastet seg rett ut i de kjempestore bølgene - hvilket mot! Etterpå spilte vi sandvolleyball - gjett hvem som var dårligst?? ;) men var kjempegøy.

Skrevet av Linn Tone 14:54 Kommentarer (0)

(Innlegg 6 - 8 av 8) « Side 1 [2]